2022-04-28

İngiliz Askerî Raporlarında Kûtül-Amâre



Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Balkan Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (BALKAM) tarafından düzenlenen 'İngiliz Askerî Raporlarında Kûtü'l-Amâre' adlı konferans çevrim içi olarak gerçekleşti.

Moderatörlüğünü BALKAM Müdürü Doç. Dr. Sezai ÖZTAŞ'ın gerçekleştirdiği konferansın konuşmacısı ise Kırklareli Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mahmut AKKOR oldu. Konferansı başta Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mümin ŞAHİN olmak üzere çok sayıda akademisyen ve öğrenci takip etti.

Rektör Prof. Dr. Mümin ŞAHİN, gerçekleştirdiği açılış konuşmasında “Kûtü’l-Amâre Zaferi bize yıllarca unutturulmaya çalışılan bir zaferdir. Biz de bu zaferi bu tarz etkinliklerle unutturmamak için çalışacağız. Şanlı tarihimizde yazılmış unutulmaz kahramanlık destanlarından biri olan ve ecdadımızın azmi ve vatan sevgisiyle kazanılan Kut'ül Amâre Zaferi'nin 106'ıncı yıl dönümünde tüm şehit ve gazilerimizi rahmet ve saygıyla anıyorum. Aynı zamanda önceki gece idrak edilen Kadir Gecemiz mübarek olsun. Ayrıca şimdiden Ramazan Bayramınızı tebrik ederim” şeklinde konuştu.

BALKAM Müdürü Doç. Dr. Sezai ÖZTAŞ ise “Kûtü’l-Amâre Zaferi, 1916 yılında İngilizlere karşı kazanılan büyük bir zaferdir. Bu zafer, Osmanlı ordusunun zor şartlar altında ve imkânsızlıklar içinde Birinci Dünya Savaşı’nda yazdığı büyük bir kahramanlık destanıdır. Aynı zamanda Osmanlı ordusunun Çanakkale Zaferi’nden sonra kazanmış olduğu ikinci büyük zaferdir” dedi.

Kırklareli Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mahmut AKKOR ise Kûtü’l-Amâre Savaşı’nda yaşanan zorlu mücadeleyi anlattığı sunumunda; bu savaşa nasıl gelindiğine, neden böyle bir savaş yaşandığına değindikten sonra bu savaşı İngiltere’nin gözünden, yani kuşatma altındaki devletin gözünden aktarmak suretiyle buradaki Türk zaferinin ne kadar büyük olduğunu ve kuşatma altındaki İngiltere’nin neler yaşadığını izleyenlerle paylaştı.