2021-10-29

Değişen Dünya Ekseninde Türk İstiklal Harbi ve Cumhuriyet''in İlanı Süreci



Cumhuriyetimizin 98. Yılı ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Balkan Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (BALKAM) tarafından düzenlenen 'Değişen Dünya Ekseninde Türk İstiklal Harbi ve Cumhuriyet'in İlanı Süreci' konulu etkinlik, çevrimiçi olarak gerçekleşti.

Zoom platformu üzerinden gerçekleşen ve Moderatörlüğünü BALKAM Müdürü Doç. Dr. Sezai ÖZTAŞ’ın üstlendiği etkinlikte, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Resul YAVUZ ise konuk katılımcı olarak yer aldı.

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mümin ŞAHİN gerçekleştirdiği selamlama konuşmasında, “Cumhuriyetimizin 98. Yılı ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı tüm katılımcılara ve Aziz Milletimize kutlu olsun. Programa emeği geçen herkesi kutlarım. Bu gibi etkinlikler Milli Birlik ve Beraberliğimizi tekrar hatırlatıyor. Bu manada, Rektörlük olarak göreve geldiğimizden bu yana bu yıl kampüsümüzde 3. kez ‘Cumhuriyet Fidanı’ dikimi gerçekleştirdik. Cumhuriyetimiz diktiğimiz fidanlar gibi büyüsün, sonsuza kadar yaşasın temennisiyle gelenekselleştirdiğimiz bu etkinliği her yıl gerçekleştiriyoruz. Aynı duygularla Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi öğrencileri de Rektörlük Sergi Salonumuzda  ‘Cumhuriyet’ temalı mezuniyet sergisi gerçekleştirdi. Bu vesile ile Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile tüm şehitlerimizi, gazilerimizi ve milli mücadele kahramanlarımızı rahmetle ve minnetle yâd ediyorum” sözlerine yer verdi.

Programın Moderatörü Doç. Dr. Sezai ÖZTAŞ ise panel bölümünün girişi için yaptığı konuşmada, “Dünyada yaşanan gelişmeler de Cumhuriyet’e giden yolda önemli bir faktör olmuştur. Bu gelişmelerden biri olan Fransız İhtilali, monarşik yönetimler açısından kötü sonuçlar doğurmuştur. Milli Mücadele süreci içerisinde de bazı gelişmeler Cumhuriyet’e giden yolda önemli birer faktördür. Büyük Millet Meclisi’nin açılması ile birlikte millet hâkimiyetine dayalı bir devletin temellerinin atıldığı bir süreç görüyoruz. Bu süreçten sonra da Cumhuriyet’e giden yol aralanacaktır” şeklinde konuştu.

Konuk konuşmacı Doç. Dr. Resul YAVUZ ise 'Değişen Dünya Ekseninde Türk İstiklal Harbi ve Cumhuriyet'in İlanı Süreci' konulu sunumunda “Milli Mücadele başlamadan dünya, 19. yüzyılın başlarında nasıl bir dünyaydı ve Cumhuriyete giden yolda nasıl bir değişim ve gelişim süreci içindeydi? Böyle bir dünya sisteminde, Anadolu’da devam eden Milli Mücadeleyi nereye oturtuyoruz? Değişen bu dünya koşulları içerisinde Cumhuriyet nasıl geldi, nasıl bir beklenti doğurdu?” sorularının yanıtlarını verdi.