2023-04-28

Cumhuriyetin 100. Yılında Kûtü’l-Amâre Zaferi



Balkan Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (BALKAM) tarafından düzenlenen “Cumhuriyetin 100. Yılında Kûtü’l-Amâre Zaferi” adlı konferans çevrim içi olarak gerçekleştirildi.

Moderatörlüğünü  BALKAM Müdürü Doç. Dr. Sezai ÖZTAŞ'ın gerçekleştirdiği konferansın konuşmacısı ise Adıyaman Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Emin DİNÇ oldu.

Rektör Prof. Dr. Mümin ŞAHİN, gerçekleştirdiği açılış konuşmasında “1916 yılında Irak Cephesi'nde kazanılan Kut'ül-Amare Zaferi, Osmanlı Devleti'nin 1. Dünya Savaşı'nda yazdığı büyük bir kahramanlık destanıdır. Kut’ül-Amare Zaferi bize yıllarca unutturulmaya çalışılan bir zaferdir. Çanakkale Zaferi’nden sonra kazandığımız en önemli zaferlerden bir tanesidir. Bize unutturulmaya çalışan bu zaferi bu tarz etkinliklerle biz de unutturmamak için çalışacağız. Şanlı tarihimizde yazılmış unutulmaz kahramanlık destanlarından biri olan ve ecdadımızın azmi ve vatan sevgisiyle kazanılan Kut'ül Amare Zaferi'nin 107. yıl dönümünde tüm şehit ve gazilerimizi rahmet ve saygıyla anıyorum” şeklinde konuştu.

Rektör Yardımcısı ve Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celalettin VATANDAŞ da açış konuşmasında “Binlerce şehidimizin olduğu ve büyük acıların yaşandığı Kûtü’l-Amâre’yi şanlı bir geçmişin önemli bir simgesi olarak görüyorum. Tarihimizin unutmamamız gereken en önemli eşiklerinden biridir” dedi.

BALKAM Müdürü Doç. Dr. Sezai ÖZTAŞ ise Cumhuriyetin 100. Yılında Kûtü’l-Amâre Zaferini anmanın önemine değinerek “1916 yılında Irak Cephesi'nde İngilizlere karşı kazanılan Kûtü’l-Amâre Zaferi, İngilizler tarafından kara bir sayfa olarak değerlendirilmektedir. Bu zafer, Osmanlı Devleti'nin I. Dünya Savaşı'nda yazdığı büyük bir kahramanlık destanıdır ve Çanakkale Zaferi’nden sonra kazanmış olduğu ikinci büyük zaferdir” dedi.

Konuk konuşmacı Adıyaman Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Emin DİNÇ ise Kûtü’l-Amâre mücadelesine kadar olan gelişmeleri özetledikten sonra sunumunda; mücadelede yaşananları dinleyicilere aktardı. Ayrıca Kûtü’l-Amâre Zaferinin büyük bir zafer olduğuna değinerek, bu zaferin önemi ile ilgili bilgiler verdi.