2021-05-19

19 Mayıs Ruhu: ''''Gençlik ve Değerlerimiz'''' Paneli Çevrimiçi Olarak Gerçekleşti



19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı münasebetiyle Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Balkan Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (BALKAM) tarafından düzenlenen “19 Mayıs Ruhu: Gençlik ve Değerlerimiz” paneli Zoom platformu üzerinden gerçekleşti.

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mümin ŞAHİN’in açış konuşmasını gerçekleştirdiği panelin Moderatörlüğünü BALKAM Müdürümüz Doç. Dr. Sezai ÖZTAŞ yaptı. Konuk konuşmacı ise Mersin Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kadir ULUSOY oldu. Panelde akademik ve idari personel ile öğrenciler çevrimiçi olarak yer aldılar.

Rektör Prof. Dr. Mümin ŞAHİN açış konuşmasında “19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramımız ile Milli Mücadelemizin 102. yılı kutlu olsun. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ile tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi şükranla ve minnetle anıyorum. Millet olarak içimizdeki 19 Mayıs Ruhunun hiç sönmeyeceğine inanıyorum” dedi.

Müdürümüz Doç. Dr. Sezai ÖZTAŞ ise “Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Balkan Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak düzenlediğimiz programımıza hepiniz hoş geldiniz.  19 Mayıs, vatanımızın işgaline karşı direnişin ilk adımlarındandır. Türk milleti İstiklal Harbi ile vatanına sahip çıkarak istiklalinden taviz vermediğini tüm dünyaya göstermiştir. 19 Mayıs 1919 bu destanın ön sözüdür. 19 Mayıs 1919 Ruhu, Türk milletinin işgale başkaldırışıdır; Türkiye Cumhuriyeti’nin müjdecisidir” dedi.

Konuk konuşmacı Prof. Dr. Kadir ULUSOY ise ‘Yeni Dünya Düzeni, Tüketim Toplumu ve Sosyal Medyanın Şekillendirdiği Kültür’ konuları üzerinden ‘Günümüz Gençliği ve Değerlerimiz’ bakış açısıyla ‘19 Mayıs Ruhu’nu ele aldığı konuşmasında “1919’da Anadolu insanı emek verdi ve 19 Mayıs Ruhunu ortaya koydu. Bu ruhu icraata dökebilen bir gençlik, bugün yetiştirebilmek gerekiyor. O zaman 19 Mayıs Ruhu günümüzde de kendiliğinden anlam kazanacak, hatta hayat bulacaktır. Ancak günümüzde maruz kalınan etkilerin toplumumuzu bir arada tutan bağları zayıflattığını; bireyselciliğin arttığını görüyoruz. Bireyselcilikte ortak değerlerimiz yok olur, gider. 19 Mayıs’a baktığımızda; burada bireyselciliği görmüyoruz. İstiklal Savaşı’nı ‘biz’ olarak yaptık. ‘Vatan’ ve ‘İstiklal’ gibi ortak değerler vardı. 19 Mayıs Ruhu, Milli Mücadele Ruhu dediğimiz topyekûn hareketin artması için birbirimize güvenimizin, saygımızın ve sevgimizin artması lazım” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Kadir ULUSOY konuşmasında ayrıca “Batı, Türkiye’nin Dünya üzerindeki yerinin sadece bu vatanla sınırlı olmadığını bizden daha iyi biliyor. Bu yüzden imkan ve fırsat bulur bulmaz bize, ‘bizi’ unutturmaya çalışıyorlar. Empoze edilenlere gençlerimiz çok dikkat etmelidir. Bu yüzden tarihin arkaplanını iyi bilmeliyiz. Biz aciz bir millet değiliz ve yenilikçi ruha sahip gençler yetiştirmeliyiz. Gençlerimiz ise daha çok okumalılar. İnanıyorum ki 21. yüzyıl,  ‘İslam’ denince Batının aklına ilk gelen yer olan güzel ülkemiz ve mazlumların sesi Aziz Milletimizin yeniden yükselişine, dirilişine tanık olacaktır” sözlerine yer verdi.