2024-12-19

TNKU Tarih Bölümü ve Balkan Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi iş birliğiyle Uluslararası Balkan Sempozyumu düzenlendi



Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü ve Balkan Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (BALKAM) iş birliğiyle, “Osmanlı Döneminde Balkanlarda Birlikte Yaşama Kültürü” temalı ‘Uluslararası Balkan Sempozyumu’ düzenlendi.

Kuzey Makedonya Eski Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Gjorge IVANOV ve TBMM 29. Başkanı Sayın Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP’un onur konuğu ve davetli konuşmacı olarak yer aldığı etkinlik, Rektörlük Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

Sempozyuma Kuzey Makedonya Eski Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Gjorge IVANOV ve Eşi Sayın Maja IVANOVA, TBMM 29. Başkanı Sayın Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP, Tekirdağ Valisi Sayın Recep SOYTÜRK, Rektörümüz Prof. Dr. Mümin ŞAHİN, İl Emniyet Müdürü Ahmet Metin TURANLI, Ergene Belediye Başkanı Müge YILDIZ TOPAK, Süleymanpaşa Belediye Başkan Yardımcısı Emin Benan UTKU, Tekirdağ NKÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Celalettin VATANDAŞ, Prof. Dr. Gülsüm ÖZKAN ve Prof. Dr. Murat TAŞAN, AK Parti İl Başkanı Av. Ali GÜMÜŞ, MHP İl Başkanı Süleyman Fethi ŞİRİN, İl Müftü Vekili Yusuf BEKTAŞ, İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Cengiz KALKAN, Gençlik ve Spor İl Müdürü Ahmet ÜZGÜN, İŞKUR İl Müdürü Yaşar ESEN, TESKİ Genel Müdürü Mehmet Ali ŞİŞMANLAR, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut ŞAHİN, Bağcılık Araştırma Enstitü Müdürü Mehmet Ali KİRACI, Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı ve Tekirdağ NKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halit EREN, Trakya Üniversiteler Birliği 6. Dönem Genel Sekreteri Dr. Öğr. Üyesi Mustafa ARAS, Tekirdağ NKÜ Senato Üyeleri, Üniversitemiz Genel Sekreter V. Öğr. Gör. Aykut BALCI, Genel Sekreter Yardımcısı Hakan CÖMERTLER, siyasi parti temsilcileri, kurum ve kuruluşların temsilcileri, STK temsilcileri, yerel basın mensupları, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Üniversitemiz Rektörü Sayın Prof. Dr. Mümin ŞAHİN, Tekirdağ Valisi Sayın Recep SOYTÜRK, TBMM 29. Başkanı Sayın Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP, Kuzey Makedonya Eski Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Gjorge IVANOV sempozyumun açılışında birer konuşma gerçekleştirdi.

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mümin ŞAHİN konuşmasında, “Bugün burada, yüzyıllar boyunca farklı kültürlerin, dinlerin ve etnik kökenlerin bir arada yaşadığı bir coğrafya olan Balkanlar'ın zengin tarihine ve özellikle Osmanlı dönemindeki birlikte yaşama kültürüne odaklanan bir sempozyuma ev sahipliği yapacağız. Bu nedenle, Üniversitemiz olarak hem mutlu hem de gururluyuz. Balkanlar, tarih boyunca medeniyetlerin beşiği olmuş, farklı kültürlerin harmanlandığı ve etkileşimde bulunduğu bir coğrafyadır. Osmanlı İmparatorluğu’nun uzun süren hakimiyeti altında bu etkileşim daha da derinleşmiş, farklılıkların bir zenginlik olarak görüldüğü bir kültür mozaiği ortaya çıkmıştır. Osmanlı İmparatorluğu’nun bu konudaki uygulamaları ve deneyimleri, günümüz dünyası için önemli dersler içermektedir. Bu sempozyumda, kıymetli Hocalarım ve alanlardaki uzmanların bizlere aktaracakları bilgilerle, Osmanlı dönemindeki birlikte yaşama kültürünün farklı yönlerini inceleme fırsatı bulacağız. Dini hoşgörü, etnik çeşitlilik, hukuki düzenlemeler, sosyal yaşam ve kültürel etkileşim gibi konularda yapılacak sunumlar, bizlere zengin bir bilgi birikimi sunacaktır. Sempozyumumuza, 6 Balkan Ülkesinden 7 Seçkin akademisyen ve Türkiye’den alanlarında uzman 9 bilim insanı katılmaktadır. Bu vesileyle, öncelikle Kuzey Makedonya Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Gjorge IVANOV’a, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Sayın Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP Hocamıza, kıymetli konuşmacı hocalarıma ve sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.

Açılış oturumu sonunda Kuzey Makedonya Eski Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Gjorge IVANOV ve TBMM 29. Başkanı Sayın Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP’a Üniversitemiz Çorlu Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Arif ŞAHİN tarafından günün anısına hazırlanan hat sanatı eserler takdim edildi.

Üç dilde simultane çevirinin gerçekleştiği sempozyumda daha sonra oturumlara geçildi. Dört oturum halinde düzenlenen sempozyumun oturum başkanlıklarını sırasıyla, Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Tekirdağ NKÜ Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halit EREN, Tekirdağ NKÜ Tarih Bölümü Öğretim Üyesi, Balkan Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Sezai ÖZTAŞ, Tekirdağ NKÜ Tarih Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hasan DEMİRHAN ve Medipol Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Akif AYDIN üstlendi. Oturumlarda Türkiye ve Balkanlardan çok sayıda akademisyen ve araştırmacı sunum yaptı.

Oturumlar sonunda konuşmacılara Üniversitemiz Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi öğrencileri ve akademisyenleri tarafından hazırlanan Tekirdağ temalı gravür baskı eserler günün anısına takdim edildi.